Google

در این وب سایت


























تغذیه و سلامت
رژیم غذایی سالم و تاثیر آن بر سلامت و بهبود بیماری ها - نوع تغذیه و سبک زندگی است که سلامتی پایدار را به ارمغان می آورد





انواع حساسیت به گلوتن

این روزها موضوع
گلوتن بسیار بحث‌ برانگیز شده است. بسیاری ادعا می‌کنند که گلوتن کاملا بی‌خطر است مگر برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک. از طرف دیگر، بعضی از کارشناسان سلامت بر این باورند که گلوتن برای بسیاری از افراد مضر است. یک نظرسنجی تازه نشان می‌دهد که بیش از ۳۰ درصد آمریکایی‌ها به‌طور جدی سعی می‌کنند از خوردن گلوتن پرهیز کنند  و بیشتر از ۶ نفر ازهر ۱۰ نفرباور دارند که رژیم بدون گلوتن سلامت جسمی و روانی آن‌ها را بهبود بخشیده است.
در ادامه ، انواع حساسیت به گلوتن ، شامل بیماری سلیاک ، حساسیت غیر سلیکاکی به گلوتن و آلرژی به سایر پروتئین های گندم را بیشتر خواهیم شناخت .
آلرژی به گندم، حساسیت به گلوتن ، و بیماری سلیاک

آلرژی به گندم یک واکنش ایمنی نابجا به پروتئین‌ های گندم است، یک آلرژی غذایی کلاسک که پوست، دستگاه گوارش یا دستگاه تنفس را درگیر می‌کند.

بیماری سلیاک یک بیماری روده‌ای ( آنتروپاتی ) به واسطه واکنش های خود ایمنی است که در افراد حساس با خوردن گلوتن رخ می‌دهد. شروع علائم معمولا تدریجی است و با تاخیر زمانی چند ماهه یا چند ساله پس از وارد شدن گلوتن به بدن رخ می‌دهد. سلیاک عموما از دوران کودکی شروع و تشخیص داده می شود .

پزشکان هنگامی تشخیص حساسیت غیر سلیاکی به گلوتن را می دهند که هر دو ساز و کار آلرژیک ( آلرژی به گندم ) و بیماری خودایمنی ( بیماری سلیاک ) را رد کرده باشند. علائم بیماری حساسیت عیر سلیاکی عموما در نیمه دوم عمر ( میان سالی به بعد ) شروع گشته و غالبا با بیماری های مختلف خود ایمنی همراه است .

چرا گلوتن برای بعضی از افراد مضر است؟

بسیاری با مصرف گلوتن مشکلی ندارند. با این حال، این ماده می‌تواند برای افرادی که شرایط بدنی خاصی دارند، مشکل ایجاد کند.این مشکلات عبارتند از: بیماری سلیاک، حساسیت غیر سلیاکی به گلوتن، آلرژی به گندم  

بیماری سلیاکبیماری سلیاک

بیماری سلیاک ( CD : Celiac Disease ) بدترین شکل عدم‌ تحمل گلوتن است. حدود یک درصد جمعیت جهان به این بیماری مبتلا هستند.
سلیاک یک اختلال خودایمنی محسوب می‌شود که موجب می‌شود بدن، گلوتن را به عنوان یک متجاوز خارجی ببیند. در نتیجه سیستم ایمنی به گلوتن و پوشش روده حمله می‌کند.این تهاجم به دیواره‌ی روده آسیب می‌رساند و ممکن است باعث کمبود مواد مغذی، کم‌خونی، مشکلات شدید گوارشی و بالا رفتن خطر ابتلا به بسیاری بیماری‌های دیگر شود.
در افراد مبتلار به بیماری سلیاک وجود گلوتن در غذا با آسیب زدن به روده منجر به کاهش جذب مواد مغذی ضروری می گردد و اگر این بیماری درمان نشود می تواند باعث کمبود مواد مغذی ، بیماری هایی مانند کم خونی فقر آهن ،کاهش تراکم استخوان ، کاهش وزن و کمبود ویتامین های گروه B و اسید فولیک گردد .

علائم و روش تشخیص بیماری سلیاک

معمول‌ترین علائم ابتلا به سلیاک عبارتند از: ناراحتی گوارشی، آسیب به بافت روده‌ی کوچک، نفخ، اسهال، یبوست، سردرد، ضعف و خستگی، خارش پوست، افسردگی، کاهش وزن و بدبویی مدفوع.
بعضی از بیماران همه‌ی این علائم گوارشی را ندارند اما علائم دیگری مثل خستگی و کم‌خونی در آنها وجود دارد.به همین دلیل تشخیص سلیاک ، دشوار است. در واقع ممکن است که بیش از ۸۰ درصد مبتلایان به سلیاک از بیماری خود آگاهی ندارند .
برخی از افراد مبتلا به سلیاک هیچ علائمی ندارند، زیرا قسمت سالم روده قادر به جذب مواد مغذی کافی برای پیشگیری از بروز علائم است. برخی از بالغین مبتلا نیز تنها دچار خستگی و کم خونی می شوند.
۳۰ تا ۴۰ درصد آدم‌ها  به صورت بالقوه دارای زمینه‌ی ژنتیکی برای ابتلا به بیماری سلیاک هستند، ولی در واقع فقط حدود ۱ تا ۳ درصد آدم‌ها به آن مبتلا می‌شوند . دلیل آن مشخص نیست ولی این مسئله ممکن است به کیفیت ریزاندامگان هم‌زیست ( فلور یا باکتری های طبیعی ) در روده‌ها نیز مربوط باشد.

دو راه برای تشخیص آزمایشگاهی سلیاک وجود دارد:
آزمایش خون:
آزمایش‌های خون متعددی برای بررسی وضعیت آنتی بادی ها وجود دارند. مرسوم‌ ترین آنها آزمایش tTG-IgA نام دارد. اگر نتیجه‌ی این آزمایش مثبت باشد، معمولا برای اطمینان ، بیوپسی نیز پیشنهاد می‌شود.
بیوپسی از روده‌ کوچک:
در این روش از روده‌ی کوچک نمونه‌گیری می‌شود که برای بررسی صدمات احتمالی روی آن آزمایش صورت می‌گیرد.

تخریب روده بر اثر بیماری سلیاکحساسیت‌ غیرسلیاکی به گلوتن ( عدم تحمل گلوتن )

اخیرا شمار افراد مبتلا به حساسیت ‌گلوتن غیر سلیاکی افزایش یافته است. افراد زیادی از مشکل حساسیت به گلوتن شکایت کرده‌اند که در حقیقت ارتباطی با بیماری سلیاک ندارد .
افراد زیادی هستند که تست سلیاک آنها منفی است اما به گلوتن غذایی ( نان و فراورده های گندم ) واکنش های مزمن منفی نشان می‌دهند.این شرایط، حساسیت گلوتن غیرسلیاکی نام دارد.هنوز مشخص نیست چه تعداد از جمعیت جهان این شرایط را دارند اما تعداد آنها تا 13 درصد جمعیت تخمین زده شده است که غالبا در سنین میان سالی و بزرگ سالی قرار دارند . 
بیماری حساسیت به گلوتن تحت شرایط ژنتیکی، ایمنولوژیکی و محیطی ایجاد می شود. به گونه ایی که در اثر واکنش ایمنولوژیکی گلوتن، سلول های ویلی که برآمدگی های مو مانند روده کوچک بوده و مسئول جذب مواد مغذی می باشند، دچار آسیب می شوند. هنگامی که افراد مبتلا به بیماری سلیاک و یا حساسیت به گلوتن ، محصولات حاوی گلوتن مصرف نمایند، سیستم ایمنی بدن بر علیه این پروتئین تولید آنتی بادی می نماید که باعث آسیب به پرزهای کوچک در روده کوچک می گردد. بنابراین، روده مواد مغذی را جذب نمی کند و اختلالات شدیدتر روده ای مانند اختلال نشت روده ای نیز متعاقبا ایجاد می گردد .
عدم جذب مواد مغذی از طریف روده ها و نیز واکنش های ایمنی بدن نسبت به نفوذ گلوتن و باکتری ها به جدار معیوب روده باعث بروز علائم  زیادی از اختلالات سلامتی در شخص می گردد . همچنین امروزه ، ایجاد واکنش های خود ایمنی و بروز انواع بیماری های خود ایمنی دربدن را نیز به التهاب روده ناشی از جساسیت به گلوتن مرتبط می دانند .

فرضیه " جرم گرفتگی روده ها "  در ارتباط با مکانیسم ایجاد حساسیت غیر سلیاکی به گلوتن در بزرگسالی

مکانیسم دیگری که برای ایجاد حساسیت غیر سلیاکی به گلوتن در دوران بزرگ سالی می توان در نظر گرفت ، یک نظریه ساده فیزیکی در این ارتباط است .
گلوتن تنها پروتئین چسبنده در محصولات غذایی است . می توان چنین انگاشت که مصرف سال ها نان و غذاهای متنوع حاوی گندم باعث چسبندی تدریجی گلوتن به پرزهای جدار داخلی روده و به اصطلاح جرم گرفتگی آن شده و بدین طریق مانع از عملکرد درست روده در جذب مواد مغذی می گردد .
علاوه براین ،  تحریک واکنش های ایمنی بدن برای مقابله با این جرم های گلوتنی را می توان انتظار داشت که متعاقبا می تواند به واکنش های مخرب خود ایمنی منجر گردد . 
باید دانست که تظاهرات حساسیت غیر سلیاکی به گلوتن ، غالبا از سنین میان سالی به بعد ایجاد می گردد . برخلاف بیماری سلیاک که تظاهرات آن از همان کودکی آغاز می شود . 

روده تحریک پذیرسندروم روده‌ی تحریک‌پذیر، آلرژی گندم و غیره

پروتئین‌ های موجود در گندم باعث تحریک روده می‌شوند . می توان فرض کرد که آن‌ها مانند لبه‌ی تیز یک کاغذ یا خرده چوب دیواره‌ی روده‌تان را زخم می‌کنند و باعث ایجاد واکنش التهابی می‌شوند.
به عنوان رایج‌ترین مورد این عارضه می‌توان به التهاب روده  ( مانند سندرم روده تحریک پذیر یا IBS  ) ناشی از مواد غذایی حاوی گلوتن مانند نان و فراورده های گندم  ( و جو و چاودار ) در میان آدم‌های مبتلا به بیماری سلیاک یا حساسیت گلوتن غیر سلیاکی اشاره کرد.
سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر ( IBS ) یک اختلال گوارشی مرسوم است که منجر به مشکلاتی از جمله درد شکم، گرفتگی، نفخ، گاز معده و اسهال می‌شود.این سندرم، مزمن است اما بسیاری از افراد قادر هستند تا با تغییر در سبک زندگی و رژیم غذایی و مدیریت استرس این مشکلات را رفع کنند. جالب است بدانید که مطالعات نشان داده‌اند برای بعضی افراد مبتلا به IBS، روی آوردن به رژیم غذایی فاقد گلوتن می‌تواند سودمند باشد.
علاوه براین، مطالعات نشان داده‌اند که رژیم غذایی فاقد گلوتن ممکن است برای افراد مبتلا به شیزوفرنی، اوتیسم و آتاکسی گلوتن مفید باشد.

نحوه‌ی تشخیص اختلال عدم تحمل گلوتن

متاسفانه هیچ راهی برای تشخیص حساسیت به گندم یاهمان عدم تحمل گلوتن  وجود ندارد. تحقیقات مختلف بر اساس آنتی بادی‌ های ضد گلاییدین موجود در خون نشان داده بین 6-8 درصد مردم به این ماده حساسیت دارند. تنها راه درست تشخیص این مشکل این است که به طور موقت این ماده را از برنامه غذاییتان حذف کنید و سپس آن را دوباره برگردانید و ببینید علائم نیز برمی‌گردند یا خیر.
حساسیت غیر سلیاکی به گلوتن ، بسیار شایع‌تر از بیماری سلیاک است .
هرچند ناراحتی گوارشی از نشانه های حساسیت به گلوتن است ولی ممکن است در بسیاری از بیماران دچار حساسیت غیر سلیاکی به گلوتن ، علائم  مشهودی از اختلالات گوارشی مشاهده نشود ودر عوض ، بیماران از دیگر عوارض مانند کم‌ خونی ، خستگی های مزمن ، میگرن ، دردهای عضلانی و استخوانی ، گیجی و عدم تعادل ( آتاکسی ) رنج ببرند بدون آنکه خودشان و یا پزشک معاجشان متوجه شود که این علائم در ارتباط با حساسیت بیمار به گلوتن ایجاد شده است .
برای تشخیص این ناراحتی ، بهتر است ابتدا بیمار از نظر تشخیص سلیاک ، آزمایش شود .
اگر به سلیاک مبتلا نیستید، بهترین راه  برای تشخیص حساسیت غیر سلیاکی به گلوتن ، آن است که رژیم غذایی فاقد گلوتن ( عدم مصرف نان و شیرینی و فراورده های گندم و جو و چاودار ) را برای چند هفته دنبال کنید و ببنید آیا علائم حساسیت به گلوتن در شما بهبود پیدا می‌کند یا نه.

 gluten غذاهای حاوی گلوتن

علاوه بر نان و کیک و شیرینی و خمیر پیتزا وماکارونی و پاستا و کراکر ،  از جمله مواد غذایی دیگری که  حاوی گلوتن هستند  می توان به عصاره مالت، سبوس، بلغور، چاودار، آرد گندم سبوس دار، سمولینا ( آرد مخصوص ماکارانی )، ماءالشعیر و دلستر، جوانه گندم و سمنو اشاره کرد. اما برخی مواد  غذایی آماده ، بطور نامشهود ، حاوی گلوتن هستند که از جمله می توان  سس ها و چاشنی ها و طعم دهنده های غذایی ، غذاهای دریایی، سوپ های آماده ، ترشی جات، آبنبات، سس سویا و ویفر ، آدامس و شوکلات و انواع نوشابه ها و شربت های آماده  را نام برد که چنانچه دارای  حساسیت به گلوتن می باشید می بایست از آنها پرهیز و یا نوع بدون گلوتن آن را مصرف کنید. برخی داروها و حتی لوازم آرایشی مانند رژ لب نیز ممکن است دارای گلوتن باشند .
از طرف دیگر، برنج‌ قهوه‌ای، ذرت کامل، جو دوسر ( یولاف البته بدون افزودنی ) ، ارزن، ذرت خوشه‌ای، برنج وحشی و گندم سیاه از جمله غلات فاقد گلوتن هستند
بسیاری از خوراکی‌ها بطور طبیعی هیچ گلوتنی ندارند، مانند میوه‌ها، سبزیجات، گوشت، مرغ، ماهی، آجیل، شیر، بیشتر پنیرها و ماست‌ها، گیاهان، ادویه‌ها، و روغن، کره ، برنج، بعضی غلات، و نان ذرت.
پرهیزکامل از گلوتن در رژیم غذایی در بیماری سلیاک از حساسیت بیشتری برخوردار است ، در حالی که  در بیماران بزرگسال دارای حساسیت غیر سلیاکی به گلوتن ، اهمیت این پرهیز بطور نسبی سنجیده می شود .
   شناخت و شرح بیماری ها
  مطالب بیشتر در باره بیماری های خود ایمنی  


مطالب دیگری از سایت


  چگونه حساسیت به گلوتن و گندم ، باعث ایجاد بیماری های خود ایمنی می گردد ؟
گلوتن چیست ؟

نقش فلور روده در ایجاد یا پیشگیری و درمان بیماری ها
رابطه بیماری های خود ایمنی با عفونت ، شرایط محیطی ، تغذیه و فلور روده ها
بیماری های خود ایمنی ( اتو ایمیون )
بیماری نشت روده ای یا سندرم " روده چکه کن " ( Leaky Gut  )
سندرم روده تحریک پذیر - کولیت عصبی یا اسهال و یبوست متناوب 




موضوع : بیماری ها، 
نشانک ها: بیماری های خود ایمنی،
پیوندها :









استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه مجاز می باشد
 
شبکه اجتماعی فارسی کلوب | Buy Website Traffic | Buy Targeted Website Traffic